Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om IBK Tygriket 99 A-lag Herrar

Följ

A-lag Herrar

Följ oss för uppdateringar
Följ
IBK Tygriket 99
Innebandy
A-lag Herrar

Match

IBK Tygriket 99

3 - 7
Öxabäckhallen
8 oktober 2010
19:30

Stenungsunds IBK

Referat

Referat: IBK Tygriket 99 - Stenungsunds IBK

Eftersom det uppenbarligen svängde betydligt mer i Scandinavium än det gjorde i Ladan denna fredagskväll börjar vid med att lägga fokus på den förstnämnda arenan.

* * *

Dansk dynamit i oktandoftande 50-tals anda intog scenen i Scandinavium och gjorde det med den äran. Sångaren Michael Poulsens skötebarn har vuxit sig stora och besitter numera en repertoar som mer än väl uppnår kraven för att headlina en egen arena-turné. De gör de dessutom så pass bra att många betydligt mera etablerade band står sig slätt i en jämförelse av energi, styrka och professionalism. Publiken i Scandinavium var med andra ord betydligt mera tillfreds med underhållningsnivån än publiken i Ladan.

THE MIRROR AND THE RIPPER: 3 3 3
Inledningsspåret på nya albumet Beyond Hell/Above Heaven inledde också konserten i en bokstavligt talat bländande ljusshow. Ljudet var dock inte fulländat och låten nådde aldrig några himmelska höjder.

MAYBELLENE I HOFTENHOLDER: 3 3 3 3
Den något sönderspelade radiodängan levererades i en tight och tung liveversion som genast väckte publiken. Ett smart val att lägga låten tidigt i setet på så vis.

HALLELUJAH GOAT: 3 3 3
Enbart de tunga riffen i introt är värt högsta betyg. Låten är annars inte en av de starkaste men lyfter sig ett par snäpp live. Lyckas dock inte ta till vara på publikens energi från föregående nummer.

16 DOLLARS: 3 3 3 3
Det doftar brylkräm, sommarkväll, folkpark och hembränt i detta brillianta rockabillystycke. Bandet har riktigt kul på scen och börjar nu bli rejält varma i kläderna.

HEAVEN NOR HELL: 3 3 3
Detta är ett av de spår med störst potential av alla på den nya skivan och visserligen är de malplacerade munspelsstyckena från originalversionen bortskalat i liveversionen och gitarrerna stämmer upp i ett skönt tunggung. Men bandet lyckas inte sätta låten riktigt ordentligt. Här finns mer att slipa på.

GUITAR GANGSTERS & CADILLAC BLOOD: 3 3 3
Konsertens största besvikelse för att ta till ett överdrivet kraftuttryck. Titelspåret från den tredje fullängdaren är ett av bandets flaggskepp men når förutom introt inte upp till det som producerats i studion. Finns mycket mer att hämta ur ett sådant energiknippe.

SOULWEEPER: 3 3 3 3
Första låten ut från debutplattan The Strength/ The Sound/ The songs sitter som en smäck. Tydligt att bandet själva gillar låten och njuter av att framföra den inför fansen. Poulsens stämma påminner mycket om Metallica vokalisten James Hetfield i refrängerna.

WHO THEY ARE: 3 3 3 3
Tredje spåret på nya plattan och också tredje låten för kvällen från den samma. De Slayer-inspirerade riffen är hårdare än ett slagskott på innanlåret avlossat av Simpa, och den Green Day influerade refrängen bryter stämningsfullt av de tunga riffen.

EVELYN: 3 3 3 3
En ny personlig favorit i antågande. Kanske lite väl hård för gemene man men Volbeat visar att man behärskar ett brett spektrum. Entombedsångaren L-G Petrov gästgrowlar i verserna med den äran. Hög nackspärrsfaktor.

MARY ANN´S PLACE: 3 3 3 3 3
Kvällens stora positiva överraskning. En grymt tung version som ligger milsvids ifrån den något slätstrukna mainstream-version som pumpas ut i radiokanalerna emellanåt. Borta är också den kvinnliga sångslingan vilket sannerligen inte saknas. Väcker också på allvar publiken i den allsångsvänliga refrängen och allt annat än högsta betyg är otänkbart.

SAD MAN´S TOUNGE: 3 3 3 3 3
Låten tillägnas helt rättmätigt dess inspirationskälla, legenden och ikonen Johnny Cash. Denne blev säkerligen inte besviken när han från sin himmel tittade ner mot det gungande publikhavet som kokade nedanför. Ett av bandets absolut starkaste nummer.

WE: 3 3 3 3
Ännu en låt med tydliga influenser i rockabillyn. Publiken är nu ordentligt på g och vrålar med för fulla halsar i körsången.

7 SHOTS: 3 3 3
Det mest anonyma spåret av de som framfördes från den nya plattan. Refrängen är dock medryckande och gitarristen Thomas Bredahls arga sångstycken är lidelsefulla, men i sammanhanget fungerar numret mest som utfyllnad.

I ONLY WANNA BE WITH YOU: 3 3 3 3 3
Dusty Springfield klassikern måste vara en av musikhistoriens bästa covers, alla kategorier. Bandet sätter den inte till 100 procent men allt annat än högsta betyg till en sådan låt vore ett hån.

A WARRIOR´S CALL: 3 3 3 3
Inte lätt att axla föregående nummer men adrenalinnivån stiger ytterligare och högernävarna i publikhavet svingas kraftfullt i takt med refrängens förmaningar: Fight, Fight, Fight. En låt som skulle göra sig i Tygrikets ömklädningsrum inför matcherna.

POOL OF BOOZE, BOOZE, BOOZA: 3 3 3 3
Något av en kult-klassiker i sammanhanget och uppenbarligen en av bandets personliga favoriter. Det märks att bandet är samspelta och väl förtrogna med denna trallvänliga melodi. Hetfield-referenserna gör sig åter påminda.

STILL COUNTING: 3 3 3 3
Counting all the assholes in the room. Well Im definitely not alone. Man skulle nästan kunna tro att Volbeat besökt Tygrikets omklädningsrum när de inspirerades till dessa bevingade textrader. På gränsen till full pott.

THE GARDEN´S TALE: 3 3 3 3 3
Bandets starkaste kort (?) gör ingen besviken och när Bredahl vrålar/sjunger de danska textraderna går det rysningar längs med ryggraden. Helt enkelt magnifikt rakt igenom.

Extranummer:

FALLEN: 3 3 3 3 3
Nya singeln levereras prickfritt och med muskler som får He-Man att liknas vid en välkammad skolpojke (en liknelse som i och för sig inte säger ett dugg vid närmare eftertanke).

THANKS: 3 3 3 3 3
Detta publikfriande extranummer doftar Green Day så det står härliga till. Några lyckliga åskådare lyfts upp på scen och bandet är i extas. En framtida live-klassiker.

THE HUMAN INSTRUMENT: 3 3 3 3
Kanske inte den ultimata avslutningen på en fullständigt lysande spelning, men man kan inte annat än imponeras av Poulsens tungvrickande i verserna. Anslutas med ett felspelat(!) intro till Slayers odödliga Raining Blood.

* * *

Tro nu för all del inte att de parallellt pågående händelserna i Ladan skall gå omärkt förbi. För även om eder skribent inte var på plats och bevisligen var saknad av alla, fanns det granskande ögon på läktarplats i form av en utsänd spion. Denne avlade sedan rapport om tillställning i form av en djupgående analys som löd enligt följande i utvalda delar:

Utan att veta säkert har jag förmodligen bevittnat två av Tygrikets sämsta perioder i efterkrigstid. 0-3 efter första perioden och ett (!) riktigt skott på mål. 1-5 efter andra och Tygrikets mål kom i spel fem mot tre. I den tredje perioden spelade Tygriket upp sig därför att gästerna blev rädda om poängen och slutade anfalla.
/…/
Till råga på allt hade inträdet höjts till femtio spänn. De enda som levererade var kioskpersonalen som briljerade med inte mindre än tre hembakta kakor till kaffet. Den ena med garnityr av exotiska frukter. Som ni förstår kom matchen i skymundan.

Ingen upplyftande rapport således. Men förlusten till trots är det givetvis ingen fara på taket ännu. Tygriket har befunnit sig i betydligt prekärare situationer genom åren och det är bara att svälja stoltheten och gnugga vidare.

* * *

Jordnötssås är gudomligt gott.

* * *

Matchfakta:
IBK Tygriket 99 – Stenungsunds IBK 3-7 (0-3, 1-2, 2-2)

0-1
0-2
0-3
0-4
0-5
1-5 Mikael Laurén (Daniel Gripestam)
1-6
2-6 Fredrik Johansson (Jesper Sunnerås)
3-6 Mikael Laurén (Daniel Gripestam)
3-7

Skott: 20-20
Publik: 147
Utv: TT99 3x2, SIBK 4x2
Domare: Robin Boqvist & Jonas Hansson

Hôven

*** Larre
** Olle
* GB
Spelarstatistik
Utespelare
Namn M G A Utv P
Daniel Gripestam 1 0 2 0 2
Fredrik Johansson 1 1 0 0 1
Jesper Sunnerås 1 0 1 0 1
Adam Myrman 1 0 0 0 0
Andreas Ljunggren 1 0 0 0 0
Jonathan Johansson 1 0 0 0 0
Kristoffer Arvidsson 1 0 0 2 0
Martin Andersson 1 0 0 2 0
Oscar Nilsson 1 0 0 0 0
Peter Jonsson 1 0 0 0 0
M Spelade matcher G Mål A Assist Utv Utvisningsminuter P Poäng

Andra möten i serien

lör 22 jan 2011, 14:30 Stenungsunds IBK - IBK Tygriket 99 3 - 5